De senaste nio åren har jag lagt mycket kraft och energi på att framföra budskap gällande motivation. Det är nämligen just motivation som bör driva hästen framåt i utvecklingen, även ryttaren givetvis. Nu tänker du kanske att detta är en självklarhet, men den stora frågan gäller inte att vi ska vara överens om att motivation är drivkraften, den stora frågan är VAD är motivation och vilka metoder finns egentligen?
Alla har väl mött en häst som tvärstannar under ridpasset, eller börjar bocka, springa stressat mer från ryttaren än med den, beter sig mer som en maskin som någon tryckt in en knapp på? Ryttaren bönar och ber, hotar och slår, men kommer inte tillrätta med problemet. Jag har sett dessa hästar, de finns någon sådan i de flesta större privatstall och på traditionella ridskolor.
Allt som oftast tenderar dessa hästar att bli så kallade “vandringspokaler”, de stannar sällan länge hos en ägare. Ibland kan det fungera, ofta när de är på ett nytt ställe, detta pga att betingningar bryts med ny miljö.
Vad motiverar då en häst?
Här är en lista på några saker hästen är beredd att arbeta för:
¤ Vila. Att få vila är en belöning för varje individ, att bryta ett ridpass när det går som bäst med en avsutten eller uppsutten vila, är oerhört viktigt för att hålla motivationen vid liv och på topp. När man introducera vila som motivation så måste man ha stenkoll på sin egen energi. Blir man osäker skall man kontakta mig de första gångerna.
¤ Flocken. Alla hästar som lever ett gott liv, har en egen flock, den kan vara liten eller stor, men det är andra individer som hästen känner sig trygg med och vet exakt vart den har, du kan bli en del av hästens flock under träningen, det är ett mycket enklare uppdrag än vad man kan tro. När min unghäst gör något bra, så visslar jag på en av mina medarbetare som står redo att komma med en favoritflockmedlem. Om min unghäst börjar bralla som en tok, då får dom vända och gå igen, tills jag får något bra, -så jobbar jag genom hela utvecklingen.
¤ Mat. Mat motiverar, men det är väldigt viktigt att veta att i smaksystemet hos en häst, så fungerar inte betingningarna som hos ex en hund eller en människa. Vi är olika typer av djur, därav är vårt system för smak annorlunda. Hästen har en fördröjd process och dessutom betingar den allt oftare än vi tror med minnesbilder, då kan det vara en speciell jacka, eller en plats som får hästen att utföra ett visst moment, inte egentligen vår önskan. Man kan se att det fungerar bra med godis i vissa situationer, men man ska vara mycket försiktig med denna typ av belöning, jag rekomenderar alla att hålla avstånd från metoder där man tränar med godis.
¤ Avslut. Att hästen jobbar för att få ett avslut är uppenbart, det gör alla hästar, en ponny på en ridskola kan maska sig fram och vara slö, i 40 minuter, sedan när det är fem minuter kvar av lektionen så spörtar denne som ett fullblod, varför? Enkelt svarat, hästen vet att “senast jag galopperade och visade att jag gav mer av mig tog det slut med arbetet,” kanske ramlade ryttaren av? Om man istället avslutar alla sina pass med att “skritta av”, då får man garanterat hästar som bara vill skritta sig igenom sina pass. Istället, stärk det du vill stärka, oavsett vad klockan är, så sluta när du får ett önskat beteende, behöver du lära din häst gå i form, så rid tills den börjar höja ryggen och sänka nacken, sitt av där, även om det inte är läge att sluta för idag, så lämna din häst, ge den två timmar vila, när du kommer ut igen så kommer hästen uppleva att det är ett nytt pass, så kan du fortsätta stärka något nytt. Med vissa individer och situationer kan man bara sitta av, men den belöningen är inte lika stark som ett avslut. Låt hela ditt pass handla om vad hästen ska göra för att få ett avslut.
¤ Slippa störning. Vad är en störning? En störning är att en människa lägger på en sadel och låter den ligga, att ta av sadeln när hästen uppför sig, dvs står still och sänker huvudet, det är att avlägsna en störning. En annan störning är att en ryttare sitter upp, när hästen står still och höjer sin rygg, så sitter jag av igen, eller så sitter jag inte upp, det är för att det är just det beteendet jag vill ha. Är hästen ung och väldigt osäker kan jag sitta av, gå ifrån den något steg, för att sedan gå fram och lossa runt magen lite, det är också en störning nämligen, när det klämmer åt runt magen. Vill jag stärka hästen ytterligare för sitt exemplariska beteende kan jag ta av sadeln, vill jag stärka ännu mer kan jag, om jag har ett säkert inhägnat område släppa hästen lös. När det kommer till störningar får man vara kreativ, vissa hästar ser borsten som en störning, då är det inte läge att ta fram något svårare som ex en sprayflaska eller en vattenslang.
¤Utmaningar. Utmaningar utformade för att din häst ska kunna klara av dem är motivationshöjande. Se till att hästen klarar det, anpassa, alla individer har sämre och bättre dagar.
¤ Din motivation. Om du inte är sugen på att träna din häst, gör inte det, din häst läser dig som en öppen bok.
FAKTA om ordet “betingning”.
Att en lukt, ett ljud, en synupplevelse får en viss reaktion. En reaktion som kan generera en positiv eller negativ effekt. En betingning kan vara något så konkret som en viss individ, det kan också vara en plats. En betingning kan vara diffus, som en minnesbild av ett hopphinder från en helt annan tid i livet, det kan vara en doft, eller en röst.